ПЛАНИНА РТАЊ – МАНАСТИР ЛЕШЈЕ – НИШ

Србија

ПЛАНИНА РТАЊ – МАНАСТИР ЛЕШЈЕ – НИШ

Времетраење:  1 Ден
Цена:   1.700,00 ден
Поаѓање од:  Нова Пошта - Штип

Понудата заврши

ДАТА НА ПАТУВАЊЕ: НЕД 28-Април-2024

ДЕН 1 – 28.04.2024

► Поаѓање на групата во 04:00 часот пред Нова Пошта во Штип. Заминување за планината Ртањ. РТАЊ е планина обвиткана со мистерија и многумина, барем до неодамна, затоа што тука може да се случат необјасниви настани. Ртањ претставува феномен кој од година во година привлекува се поголем број туристи, авантуристи, планинари, но и научници. Секој кој барем еднаш ја посетил оваа планина, тврди дека воздухот тука поинаку мириса и дека природата има несекојдневна убавина. Многумина говорат и за позитивната енергија која ја почувствувале престојувајќи тука. Ртањ е познат и по ендемските билки кои растат на неговите падини и кои се заштитени со закон. Најпознат е Ртањскиот чај (Saturea montana) кој има многубројни лековити својства. Се верува дека Ртањ ја апсорбира енергијата со својот врв „колку што достигнува нејзината сенка“, кои се електрични, магнетни и органски. Подоцна, таа енергија од планината зрачи и се „апсорбира“ од оние на кои им е потребна. Ефектот на овие енергии може да се почувствува во Светилиштето, исто така познато како „Врело“. Посета на манастирот Лешје изграден како од Руските бајки со мошти од голем број на светители. Разглед на чудотворниот манастир, изворот на света вода, камбанаријата со 10 ѕвона. Во договорено време заминување за Ниш. Слободно време за прошетка и разглед на Ниш и Нишката тврдина, односно неговите знаменитости, можност за шопинг во познатите продавници како H&M, Zara, Pull&Bear… Враќање кон Македонија во попладневните часови.

— Напомена —

За овој аранжман потребно е пријава од најмалку 25 патници, во спротивно аранжманот може да се откаже на три дена до пред поаѓање.

Што е вклучено

  • Организација и водич на патувањето
  • Посета и разглед на Ниш
  • Посета на манастирот Лешје
  • Посета на Планината Ртањ и местото на посебна енергија
  • Превоз